Gresia și faianța pentru baie – TOP 3 detalii care fac diferența

( cuvinte)
Gresia și faianța pentru baie – TOP 3 detalii care fac diferența

În mod cert, în viața oricărei persoane vine un moment în care trebuie să se confrunte cu amenajarea sau redecorarea unei locuințe.

Întrucât gresia și faianța dintr-o casă se dovedesc decisive spre obținerea unui design spectaculos, precum și a unui nivel înalt de confort, dar și pentru că pe internet sunt disponibile numeroase informații, însă nu întotdeauna acestea sunt de încredere, am hotărât să realizăm o centralizare a celor mai relevante detalii legate de alegerea gresiei și a faianței de interior.

Diferențele care există între plăcile de gresie și cele de faianță

Înainte de orice altceva, devine esențial să cunoaștem prin ce se deosebesc cele două finisaje. Astfel, faianța este destinată spre a fi utilizată exclusiv pe plan vertical, pentru decorarea pereților și nu poate fi montată pe pardoseală, deoarece nu suportă traficul sau greutățile adiționale.

Pe de altă parte, gresia poate fi aplicată atât pe suprafața pereților, cât și pe pardoseală, în funcție de preferințele fiecăruia.

Variante porțelanate sau glazurate de gresie și de faianță?

Principala diferență dintre cele două variante se referă la procesul de fabricație. Inițial, nuanța plăcilor de gresie sau de faianță depindea de culoarea lutului din care acestea erau realizate. În timp, un nou proces de fabricație a devenit popular, în urma căruia rezultă o față mai netedă a plăcilor de gresie și de faianță, denumită glazură.

În situația în care trebuie să luăm o decizie și să alegem o anumită opțiune, este necesar să ținem cont de condițiile de umiditate și de traficul din încăperea respectivă. Spre exemplu, gresia porțelanată este cu mult mai rezistentă decât cea glazurată și este ideală în cazul camerelor predispuse la umiditate sau la trafic intens, așa cum este și baia.

De asemenea, varianta porțelanată este, de regulă, mai lucioasă în comparație cu tentele mate ale gresiei sau ale faianței glazurate.

Rectificarea plăcilor de gresie și de faianță

Este bine cunoscut faptul că plăcile obișnuite pot să difere din prisma mărimii cu aproximativ 1-2 mm, chiar și atunci când fac parte din aceeași cutie. Prin urmare, rectificarea este o tehnologie care presupune tăierea și șlefuirea gresiei și a faianței, cu scopul de a se obține o anumită mărime, cât mai exactă.

Plăcile ceramice nerectificate (sau obișnuite) sunt produse fie din lut alb sau roșu, au unghiuri rotunjite, iar mărimea acestora diferă de la o placă la alta cu 1-2 mm. În schimb, plăcile ceramice rectificate sunt realizate doar din lut alb, au unghiuri de 90 de grade, iar mărimea acestora este exactă, cu o diferență de maxim 0,5 mm.

Pentru un aspect cât mai elegant și mai estetic din punct de vedere vizual, plăcile ceramice rectificate sunt perfecte, întrucât permit placarea podelelor sau a pereților cu rosturi de minim 1-1,5mm.

Așadar, ori de câte ori, ne confruntăm cu dificultăți în achiziționarea plăcilor de gresie sau de faianță pentru baia de acasă, este mai mult decât recomandat să ținem cont de aspectele de mai sus.

Bineînțeles, modelul, dimensiunea și culoarea trebuie alese în funcție de preferințele fiecăruia, dar și în conformitate cu elementele de design interior. Te așteptăm pe site-ul nostru cu o gamă diversificată de plăci de gresie și de faianță, astfel încât să obții gradul necesar de confort, precum și un aspect cât mai armonios!

Lăsați un comentariu